Newcastle-Stoke 0-0

Hur Newcastle kommer spela den här matchen är högst oklart, de har för att citera en kunglig personlighet, varit ”all over the place” mål- och resultatmässigt på sistone. Men Stoke har varit starka på bortaplan i säsongsöppningen och Newcastle ska inte vara ett oöverkomligt motstånd.

Stoke spelar med Shawcross från start, precis som i cupmatchen mot Chelsea. Backlinjen med honom, Wollscheid i mitten och Johnson, Pieters på kanterna känns trygg och med skadorna på Cameron och Muniesa kommer det här nog bli det försvar som Stoke kommer att starta med i fortsättningen. Vore skönt med stabilitet i de bakre leden!

Spelet är jämnt de första minuterna, Newcastle får en halvchans som Butland lätt kan plocka, Bojan ramlar precis på straffområdeslinjen och skulle kunna fått en billig straff. Stoke backar annars hem  och väntar på att Newcastle ska anfalla, vilket gör att Stokebackarna  lätt hamnar djupt ned i eget straffområde. Men Stoke har flera farliga omställningar så det kanske är rätt väg att gå.

Arnautovic som var den drivande kraften i cupmatchen mot Chelsea är inte alls med i spelet under de första 20 minuterna, men det är ingen Stokespelare som riktigt kliver fram. Walters kämpar och sliter utan att få till det på toppen, Shaqiri vill ha bollar men tappar dem för lätt, Bojan syns inte mycket. Få se om det är någon Stokespelare som kan tag i spelet, göra något extra, och lyfta matchen från en godkänd insats till en utmärkt.

I 27 minuten prickar Newcastle stolpen och med en del tur lyckas Butland fånga returen som studsat tillbaka in framför målet. Newcastle är farliga när de kommer fram. Stokeförsvaret känns lite svajigt när bollen slås in från kanterna. Matchen böljar annars lite fram och tillbaka från straffområde till straffområde. Det känns nästan lite som en handbollsmatch.

En rätt så avslagen första halvlek där 0-0 känns helt logiskt, även om Newcastle var närmast ledningen.

Andra halvlek

Spelmönstret från första går igen under i början av andra halvlek. Newcastle för matchen och är de som skapar chanser, Stoke ställer om snabbt och försöker kontra. Stokes vassaste målchans under hela matchen visar sig bli Jon Walters nick en bit in i halvleken som Newcastles målvakt gör en utmärkt reflexräddning på.

Även Butland briljerar, på ett friläge gör han en fantastisk räddning. Och att han storspelar verkar behövas då Newcastle blir allt farligare i sin attacker. Hughes behöver göra ett byte för att få till en spelförändring innan det är för sent.

I 60 minuten kommer också bytet, Bojan går ut och Afellay kommer in. Och redan i första anfallet är Afellay delaktig i ett snyggt anfall. Annars får inte Stoke till det speciellt bra. Men de försöker i alla fall, det känns inte lika uppgivet och moloket som det var mot Watford i förra ligamatchen.

Wollscheid och Mitrovic i Newcastle har en tuff match. Båda varnas men frågan är om inte Mitrovic borde ha ett gult kort till för en filmning av Andreas Johansson-klass. Mitrovic är annars hyperfarlig i stort sett varje anfall som Newcastle kommer i. Med sin attityd känns han som en Diego Costa Jr.

Matchen öppnar upp sig efter 20 minuter in i halvleken. Intensiteten ökar. Mycket smågruff på planen. Positivt för Stoke är att Shaqiri har kommit in bättre i spelet. Men även om Shaqiri får till flera snygga inspel och instick får Stoke inte till klara målchanser.

Newcastle däremot  radar upp chancer mot slutet, men Jack Butland räddar kvar Stoke i matchen. Helt klart Englands bästa målvakt för tillfället och helt klart hans förtjänst att Stoke fick med sig en poäng till slut.

Sammanfattningsvis

Newcastle gjorde en solid match, speciellt med tanke på deras utsatta tabelläge, och de var närmast en seger. Men Jack Butland i Stokemålet var omutlig. Solklart MOTM. En poäng är en poäng och med tanke på matchbilden får Stoke vara nöjda med det. Bra saker att ta med sig från matchen är att försvaret trots allt höll tätt. Shawcross kanske inte har fullt matchtempo än, men han har helt klart skapat en trygghet i försvaret. Shaqiri spelade upp sig allt eftersom och det är bara att hoppas att han fortsätter bli bättre och så klart Jack Butlands felfria målvaktsinsats.. Det som inte var lika bra var att Stoke fortfarande har svårt att göra mål, att Bojan inte får till det och att Arnautovic storform verkar ha lagt sig.