Tottenham-Stoke 2-2

Stoke fick på papperet en svår start i Premier League. Först ett revanschsuget Liverpool hemma och så svårspelade Tottenham borta. Mot Liverpool blev det förlust, även om det var med minsta möjliga marginal. Frågan är hur Stoke kommer spela mot Tottenham?

Under de första tio minuterna är det tydligt att Tottenham vill styra spelet, Stoke får knappt låna bollen. Stoke har en chans första kvarten, ett anfall på högerkanten leder till att Afellay får skottchans i mitten en bit utanför straffområdet. Men bollen täcks av Tottenhamförsvaret. Tottenham däremot har haft ett par bra chanser som Jack Butland fick göra ett par riktigt bra räddningar på.

I den nittonde minuten får Tottenham en hörna som Eric Dier nickar in. Tyvärr får han komma fram lite för enkelt och kan nicka in bollen i lugn och ro. Synd med målet då spelet precis har börjat jämna ut sig lite.

Stoke har svårt att få flyt i spelet, mycket missade passningar, inget ordnat spel. Och när de börjar komma in i spelet de sista tio minuterna av halvleken går det för långsamt. En dribbling för mycket. En passning för mycket. Dåliga passningar. Underkänt till alla Stokespelare utom Jack Butland och Marko Arnautovic. Diouf lyckas i slutminuterna med att nicka rätt i famnen på målvakten från en meters håll. Stoke behöver börja göra mål. I 47 minuten ökar istället Tottenham snyggt fram till 2-0. En riktig kalldusch då Stoke ändå hade börjat att hota Tottenham.

I andra halvlek är spelet mer öppet. Stoke är med i matchen, men tar inte tillvara de halvchanser som dyker upp. Som tur är gör inte Tottenham det heller. Tottenham börjar backa lite och Stoke kan styra spelet mer. Och då ser det bätttre ut även om det fortfarande går för långsamt, Tottenham har inga bekymmer med att försvara sig. Harry Kane får dessutom en jättechans att öka till 3-0 men Butland gör en kanonräddning. Pust.

I 59 minuten byts van Ginkel och Jonathan Walters ut mot Stephen Ireland och Joselu. Och Stoke lyfter sig ett par nivåer. Ireland slår genast ett utmärkt inlägg som Diouf åter lyckas missa från nära håll. Dåligt, men ibland vill bollen bara inte gå in.

Matchen böljar sedan fram och tillbaka. Stoke är, förutom att de ligger under med två, med i matchen.  Joselu är tung och stark, tror han kan passa för brittisk fotboll. I 78 minuten bryter han sig loss och blir fälld i nedre hörnet av straffområdet. Arnautovic sätter sedan straffen säkert. Äntligen mål! Viktigt för fortsättningen att det bättre spelet och attityden ger ett mål.

Fem minuter sedan slår Ireland ett inlägg från vänster som Diouf sätter med huvudet. Tredje gången gillt! Bra byten av Hughes där Ireland och Joselu har varit orsaken till att Stoke har kvitterat.

Stoke jagar nu ett tredje mål. Det lite loja och förvirrade spelet är nu borta och det kämpa-på-Stoke som vi alla älskar visar sig. Alla sliter, offrar sig. De spelar som ett lag.

Många på nätet klagar under matchen på försvaret, men jag tycker att det trots allt ser mer stabilt ut än i början av förra säsongen. Det Stoke behöver förbättra, förutom att göra mål på de chanser som dyker upp, är att öka tempot i spelet. När de började göra det under matchen kunde inte heller Tottenham pressa Stoke på samma sätt. Så trots att matchen som helhet får knappt godkänt är det oavgjorda resultatet ändå en seger för Stoke. Inställningen att inte ge sig bådar gott för framtiden. Däremot måste Tottenham vara djupt besvikna. De hade matchen i sin hand, men backade tillbaka för mycket och tappade kontrollen. Det är bara tacka och ta emot!