Manchester United – Stoke 1-1

Det var inte med något större hopp bland fansen som Stoke klev in på Old Trafford. Men efter att stundtals ha blivit utspelade i första halvlek och sedan hamnat i underläge i andra kunde Stoke ändå ta en poäng tack vare Joe Allens kvittering.

Matchen hinner inte mer än börja förrän Zlatan får ett friläge som han borde ha gjort mål på, men Lee Grant kommer snabbt ned och kan styra undan bollen. En utmärk räddning! Men så fri ska inte Stoke släppa spelare i straffområdet. Manchester United, med Rooney på bänken, tar kommandot omedelbart och känslan efter fem minuter är att det kommer bli en lång och jobbig eftermiddag. Samtidigt har United haft sina svackor som förlusten mot Watford. Får de inte utdelning kommer de att bli stressade.

Stoke har glädjande nog tidigare skadade Glen Johnson, Shaqiri och Joe Allen med i matchen. Allen har inte varit med på träningar under veckan, men han har tydligen vilat sig i form. På bänken saknas Sobhi, säkert till stor besvikelse för alla nya egyptiska fans som allt mer uppgivet skriver på Stokes facebooksidor.

Första chansen för Stoke dyker upp efter nästan tio minuter, Arnautovic får bollen på högerkanten, spelar in den mot Bony och i läget efter drar Cameron ett skott på mål, som David De Gea enkelt kan fånga. Det här är nog dagens spelplan. Tight bakåt, snabba uppspel ut på kanterna och så in till Bony.

Cameron får en jättechans! Efter snyggt passningsspel på kanten mellan Allen och Shaqiri kommer bollen snett inåt bakåt till Cameron som mitt i straffområdet bara ska kunna dra in den, men det blir en lös bredsida mitt på De Gea istället. Stoke måste ta tillvara de chanser som dyker upp. I anfallet efter spelar Zlatan fram till Pogba som i fritt läge får bollen utanför. Tur att United sumpar sina chanser.

Stoke har svårt att hålla boll, 25 % bollinnehav efter 20 minuter håller inte. Och när Stoke väl har bollen drar backarna ofta iväg den utan tanke. Shawcross och Indi har inte öppnat matchen imponerande vare sig i positions- eller i passningsspelet. Och för att inte tala om markeringarna. Pogba får på en hörna stå mitt i straffområdet och i lugn och ro nicka. Stoke har åter tur att skärpan inte är där än för United. Däremot har Stoke fått en bra ersättare för Jack Butland. Lee Grant har varit utmärkt i de matcher han stått och framförallt idag.

Stoke spelar upp sig lite och Shaqiri, Arnautovic och Allen hittar varandra bra och de är nära att få till avslut eller få in bollar bakom Uniteds backlinje. Men det vill sig inte riktigt. Den sista öppnande passningen kommer aldrig och når den fram till Bony är han inte helt vän med bollen. Än så länge har Bony varit en besvikelse. Även om han inte fått så mycket boll att jobba med har han heller inte heller klivit fram och visat vägen.

Zlatan kommer fram på vänsterkanten och spelar in till Jesse Lingard som bara ska stöta in den, men åter är Grant där och gör en utmärkt räddning. Pust.

Även om Stoke inte är på topp är det härligt att höra att Stokeklacken är det och en rungande Delilah överröstar Uniteda supportrar samtidigt som Stoke får sin första hörna. En hörna som så ofta nuförtiden rinner ut i ett ingenting tyvärr.

I slutet av halvleken sjunker tempot och United verkar lite frustrerade. Stoke håller nollan halvleken ut och matchen är i högsta grad levande. Och det är tydligen första gången som Stoke inte släppt in mål mot United på Old Trafford i första halvlek.

Andra halvlek

Bony blir neddragen i öppningen av andra och Arnautovic drar in en frispark som når fram till en Stokespelare. Som tur är går bollen inte in då Indi ändå stod offside när frisparken slogs… Bony och hela Stoke visar lite bättre attityd i andra. Den oavgjorda första halvleken verkar ha ingjutit hopp bland Stokespelarna. All press ligger på United.

United drar på sig ett par gula kort på kort tid, bland annat Zlatan får ett när han drar ned Shawcross och en vild satsning på Joe Allen av Herrera kunde gott och väl gett ett rött. Det är Stoke som styr matchen nu en tio minuter in i halvleken. United har svårt att få ordning på sitt spel. En bra matchbild för Stoke. När United kommer fram och får till avslut är Grant där och tar lugnt hand om bollen.

Stoke får flera frisparkar mitt på Uniteds planhalva, men ingen av de orsakar någon större oro för United. Stoke ska ha beröm för sin öppning i andra, men när de flyttar fram positionerna öppnar de upp sig mer bakåt. Det gäller att de är vaksamma.

I 67 minuten gör Manchester United ett dubbelbyte, Juan Mata och Jesse Lingard går ut och Rooney och Martial kommer in. Bytet visar sig vara ett genidrag av Mourinho då Rooney och Martial efter bara ett par minuter samspelar sig fram till ett skottläge för Martial som han elegant knorrar in i Grants vänstra kryss. Olyckligt för Stoke som hade fått matchen dit de ville;  ett vilset United och ett Stoke som lyfte sig. Nu är allt förändrat.

Efter målet är det som om det är ett nytt Manchester United på planen. Publiken vrålar, tempot höjs och målchanserna radas upp. Stoke har tur som inte släpper in ett mål till. Undrar hur Hughes kommer agera nu? Även han gör ett dubbelbyte. Walters kommer in för en skadad Arnautovic, hoppas det inte är någon större fara med honom, och Bony ersätts av Crouch. Bytet känns tyvärr inte som ett vinnande drag mot United, men det är fortfarande 12 minuter kvar av ordinarie tid.

Mååååååål! I 82 minuten slår Joe Allen in en retur efter att Glen Johnson först vikt in i mitten och tvingat De Gea till en retur som Walters i sin tur lyft i ribban. Målchansen kom från ingenstans och De Geas agerande var när man ser repriserna lite taffligt. Det är bara att tacka och ta emot.

Ojoj. Zlatan viker nästan in 2-1, men Grant är där igen och kan rädda. Fyra minuter kvar. Ribbträff! Pogba dundrar en nick i ribban.Stoke lever farligt. Hughes tar ut Shaqiri och Bardsley kliver in för att hålla tätt.

Två minuter kvar och United får frispark en bit in på Stokes planhalva. Bollen kommer ut på kanten och sen in i straffområdet. Men Stoke håller tätt och matchen slutar oavgjort. Stoke har fortfarande inte vunnit en match i ligan och de har fortfarande inte slagit United på Old Trafford. Men, den här poängen är guld värd för Stoke. Nu blir det ett avbrott igen för landslagsspel. Med lite vila och ett ökat självförtroende kanske Stokes säsong kan börja på riktigt nu.