Liverpool – Stoke 4-1

Ja, det här blev inte muntert. Efter en jämn första halvlek kollapsade Stoke och Liverpool kunde utan större bekymmer avfärda Stoke med 4-1.

Lite överraskande startar Stoke med Peter Crouch på topp. Få se om det taktiska draget kommer att bli lyckat, han fick ju även starta i ligacupmatchen med gott resultat. Men valet kanske inte var så svårt då Joselu ryktas ha varit sjuk under veckan. Sedan är Shawcross och Shaqiri tillbaka i startelvan. Låt oss nu bara hoppas att de båda håller sig hela resten av säsongen. Tyvärr är både Whelan och Arnie utanför truppen.

Stoke har inte vunnit en ligamatch mot Liverpool i Liverpool på 57 år. Kanske idag är dagen då den långa trenden bryts. Stoke sparkar igång matchen i sina svartgröna bortatröjor. Kom igen nu Stoke! Bojan testar lyckan efter en dryg minut, men skottet hamnar närmare hörnflaggan än målet. Vore härligt om Bojan kunde fortsätta sin uppåtgående formkurva.

I tredje minuten kommer första inlägget från Shaqiri  in mot Crouch. Även om det inte leder till något är det tydligt vilken Stokes taktik är. Höga bollar mot Crouch!

Liverpool siktar precis som Stoke mot Europaspel och en förlust för Klopps lag vore ett stort streck i räkningen för dem, då kan nog Europadrömmen vara över.

I åttonde minuten slår Firmino till med ett snabbt hårt skott som överraskar Haugaard och Liverpool tar en tidig ledning. Där borde nog Haugaard varit betydligt mer med på noterna. Liverpool fick en frispark djupt nere på Stokes högerkant som de slog snabbt tilll Firmino som enkelt kunde springa in i banan och ta skott samtidigt som tre Stokespelare stod kvar vid bollen och tjafsade. Onödigt och slarvigt av Stokespelarna.

Efter målet ser Stoke lite vilsna ut. Spelet vill inte ta sig riktigt. Stoke skulle behöva ha lite tur och få till ett par målchanser för att vakna till. Annars kan den här matchen bli ännu en sådan där Stoke aldrig får till det.

Efter lite drygt 20 minuter får Stoke ett bra frisparksläge efter att Crouch gått omkull.  Shaqiri hittar en frispringande Bojan som behärskat nickar in kvitteringen. Härligt! Och dessutom ett mål på en fast situation. Det var inte igår!

Oj så nära! Crouch nickar in bollen i mål efter ett lysande inlägg från Pieters, men det blir korrekt avblåst för en knapp offside. I anfallet efter slickar ett skott från Sturridge stolpens utsida. Stoke styr spelet efter sitt mål, men det är Liverpool som återtar ledningen efter att Sturridge kraftfullt nickat in bollen från nära håll. Åter ett lite tveksamt ingripande från Haugaard som kanske borde ha kommit åt bollen innan den hamnade hos Sturridge. Samtidigt kom inspelet snabbt från Ojo som kom långt in i straffområdet efter att ha gjort bort Shaqiri totalt. En inte helt rättvis ledning men Stoke känns åtminstone inte längre uppgivna.

Nära igen! Shawcross nickar precis utanför efter en fin frispark. Ska Stoke plötsligt lyckas med sina fasta situationer?

Liverpool går till halvtidsvila med en ledning. Stoke känns dock inte slagna än, de är bara ett bra inlägg bakom.

Andra halvlek

Ajaj. Jag missade de första minuterna av andra halvleken och Liverpool har utökat till 3-1 genom Origi. Inte den start som Stoke behövde. Cameron lyckas kort därefter nästan reducera efter ännu en fin frispark från Shaqiri, men Mignolet får fingertopparna på bollen och kan tippa över den till hörna.

Inget av lagen har imponerat speciellt mycket, men av de två lagen är det Stoke som ser mest skakiga ut. I Liverpool har åtminstone Sturridge och Firmino en skapligt bra dag. Men ju mer matchen går desto mer tar Liverpool över. I 65 minuten utökar Origi alldeles för enkelt till 4-1. Origi får till ett mellanting mellan inlägg och skott ganska långt ut på Liverpools offensiva vänsterkant och bollen studsar in vid Haugaards vänstra stolpe. Det här är ingen match som Haugaard kommer att vilja minnas. Han har agerat tveksamt vid alla Liverpools mål.

I 70 minuten verkar Hughes kasta in handduken då han tar ut både Shaqiri och Bojan, som varit Stokes bästa anfallsvapen, och ger Joselu och Diouf chansen.

Matchen är naturligtvis över efter Liverpools 4-1, Stoke gör en bedrövlig andra halvlek och det är bara för Stoke att spela av tiden utan att förnedra sig ännu mer. Förra säsongens 6-1 till Stoke känns väldigt långt borta.

Sammanfattning

En klar seger för Liverpool, men med lite tur för Stoke kunde resultatet  ha sett helt annorlunda ut. Det är bara att bita i det sura äpplet och ta nya tag nästa vecka. Och kanske ska Shay Given få chansen i målet. Det lite virriga Stokeförsvaret kan behöva all rutin de kan få. Haugaard i sin tur mår nog bra av lite eftertanke efter sin insats här. Positivt att ta med sig efter matchen är ändå att Shawcross spelade 90 minuter och att Shaqiri var tillbaka.