Leicester-Stoke 3-0

En snudd på förnedrande enkel seger för Leicester mot ett för dagen andefattigt Stoke. Att sedan Stoke fick Ryan Shawcross skadad gör det hela bara värre.

I höstas tappade Stoke en klar ledning mot Leicester och då kändes det som ett stort misslyckande. Få kunde nog då ana att Leicester skulle vara med och slåss om ligasegern en bra bit in i januari. Leicester har dock inte övertygat riktigt lika mycket efter nyår varför Stoke borde ha en bra chans att få med sig poäng från den här matchen.

Stoke har gjort små justeringar i startuppställningen under säsongen, men det känns som om Hughes mer och mer har hittat sättningen han vill ha. Den bakre linjen har varit självklar sedan en tid och nu har Afellay gått in istället för Adam och bildar defensivt mittfält tillsammans med självklara Whelan. Frontlinjen har däremot växlat, mot Leicester har Hughes valt Joselu på topp, han har smygit sig in som en startman efter flera bra matcher på sistone, och bakom honom idag finns Jonathan Walters, Diouf och Shaqiri. Ett helt nytt offensivt mittfält med andra ord. Hughes vilar en småskadad Arnautovic och Bojan får börja på bänken. Ska bli intressant att se hur Diouf får till det ute på kanten då han inte fått mycket speltid. Troligen kommer Diouf, Walters och Joselu växla positioner en hel del under matchen.

En avvaktade öppning från båda lagen. Leicester spelar med ett stort självförtroende och det är de som börjat aningen bättre. Stoke får inte riktigt till spelet, inte så konstigt då anfallet är helt nytt och de inte hittar positionerna på en gång. Efter tolv minuter blir Walters frispelad, men han försöker få över bollen till högerfoten och målvakten hinner ta den. I anfallet efter får Vardy en jättechans för Leicester men som tur är Butland bra med i målet. Matchen börjar komma igång!

Ryan Shawcross ser ut att bli skadad, han ligger länge på planen och de hinnner till och med börja springa in med båren innan han reser sig. Först verkar han helt ok, men fem minuter senare lägger han sig igen och tar av sig kaptensbindeln och haltar ut. Det ser ut att vara något med vänsterhälen eller i höften. Ajaj. En skada på Shawcross försvagar Stoke rejält. Hoppas att det inte är något allvarligt. Marc Wilson ersätter Shawcross. Stoke skulle behöva lyfta spelet och styra matchen mer, men det är svårt utan spelare som Arnautovic och Bojan. Nu är det Leicester som har taktpinnen och med en försvagad backlinje är det inte bra. Nu gäller det att i första hand att klara av halvleken utan baklängesmål och sedan omgruppera inför andra.

Men som alltför för många gånger under säsongen släpper Stoke in ett mål i slutet av en halvlek. Leicester radar upp flera hörnor och till slut pressar Daniel Drinkwater in ett skott via Marc Wilson i 43 minuten. Olyckligt och det ser inte bra ut för ett för dagen lite vilset Stoke. Ett rättvist resultat och Stoke behöver lyfta sig ordentligt om det ska bli match av det här.

Andra halvlek

Inga byten under halvtidsvilan utan Stoke kör på med samma manskap. Kom igen nu Stoke och vänd det här! Visa lite mer energi! Och Stoke börjar bra. Det märks att de försöker, de springer mer, försöker öka tempot. Men under de första tio skapar de ändå inga chanser. Bollen kommer sällan upp till Leicesters straffområde under kontroll utan Leicester kan försvara sig enkelt. Dessutom är de få inläggen som kommer från Stokes sida rent ut sagt bedrövliga och fastnar allt som oftast på första Leicesterspelaren eller seglar långt upp på läktaren. Leicester kan i lugn och ro vänta på misstag från Stoke, de har hela tiden tre man vid mittlinjen som är beredda att kontra. I 52 minuten får de första chansen och det är bara en glidtackling från Afellay som hindrar att Leicester får ett friläge djupt inne i Stokes straffområde.

I 60 minuten kommer äntligen ett bra inlägg från Glen Johnsons fot som ger Joselu ett jätteläge. Men han nickar mitt på målvakten från nära håll. En gyllene chans och ett svagt avslut av Joselu. Där borde det varit kvitterat. Men ingen av spelarna på topp har imponerat under eftermiddagen, Hughes borde plocka ut åtminstone ett par av Joselu, Diouf, Walters och Shaqiri.

I 66 minuten kommer chansen som Leicester har väntat på, Vardy blir enkelt frispelad efter en misslyckad inspark och han rundar snyggt Butland och från snäv vinkel rullar han kallt in 2-0. Frånvaron av Shawcross i försvaret är uppenbar. Det känns som om det nu bara är att vänta ut den här matchen och se fram emot ligacupomspelet på tisdag och så United i helgen som kommer. Även Hughes verkar tänka likadant då han byter in Odenwingie och tar ut Diouf. I 79 minuten får Shaqiri gå ut och Crouch kommer in.

De sista tio minuterna är lika avslagna som Stoke har varit hela matchen. Leicester hinner göra 3-0 innan slutsignalen går, men då har Stoke redan slutat spela sedan länge. Stoke har haft några uppgivna matcher säsongen 15/16, men den här var nog den mest uppgivna av dem alla.

Sammanfattning

Nej. Det här var inte Stokes dag. En rättvis seger för Leicester som inte behövde anstränga sig onödigt mycket för poängen. Tror inte vi kommer att se konstellationen Shaqiri, Walters, Diouf och Joselu någon mer gång den här säsongen. De fick inte alls till det. Och så det största bakslaget – Shawcross gick ut skadad. Om han blir borta kommer Stoke få det svårt framöver. Utan Shawcross blir försvaret och hela laget kraftigt försvagat.