Crystal Palace – Stoke 2-1

Det såg någorlunda bra ut under första halvlek, men som så ofta under året tappade Stoke både spelet, ledningen och intresset under de avslutade 45 minuterna. Det mest positiva med dagens match är att bara är en match kvar för Stoke att göra sina supporters besvikna på.

Redan efter ett par minuter fäller Glenn Whelan Dwight Gayle grovt och får ett gult kort. Den efterföljande frisparken är i ett bra läge, men hamnar som tur är efter en farlig touch från en Stokespelare till hörna. Stoke har sitt vita tredjeställ på sig, men i öppningen är inte spelet lika stilfullt och rent som tröjorna. Det var ett bra tag sedan som Stoke hade flyt och lugn i sitt spel.

Nära straff för Palace! Bardsley knuffar omkull en Palacespelare i kanten på straffområdet efter en dålig bakåtboll, men domaren väljer att fria. I anfallet efter kommer Palace enkelt igenom Stokes mittfält och försvar. Matchöppningen är inte lovande. Någon på twitter skriver att Stoke får Palace att likna Barca… Den enda Stokespelaren som verkar ha vaknat på rätt sida är Arnautovic som på egen hand har skapat ett par halvchanser. Ett Stokemål kanske skulle få igång laget lite mer.

Efter en kvart får Stoke sin första hörna. Stoke har inte gjort mål på hörna under hela säsongen, men den här gången lyckas Crouch träffa mål med sin nick även om bollen inte har någon högre fart utan plockas lätt av målvakten. Stokes ineffektivitet har varit ett stort bekymmer och trots att spelåret som helhet får betyget godkänt behöver Mark Hughes ta ett rejält nytag till nästa år.

Snyggt spel av Stoke! Crouch fintar bort en spelare på mittplan, slår fram bollen tilL Arnautovic som i sin tur hittar Shaqiri som kommer fri. Tyvärr får han inte in bollen, men ett fint anfall där Stoke spelade snabbt och i djupled.

Mål! I 27 minuten. Charlie Adam kommer igenom efter ett perfekt inspel från Arnautovic och Charlie kan sätta sitt första mål den här säsongen. Skönt att se någon mer Stokespelare än Arnautovic som är kylig och effektiv i avslutningslägen. Nu gäller det för Stoke att behålla pressen och att fortsätta spela offensivt. Alltför ofta har de backat hem och väntat på slutsignalen och då hamnat i stora bekymmer i slutet av matcherna. En 4-0 ledning i halvtid skulle möjligen kännas lite trygg.

Crystal Palace fortsätter att vara farliga. Cabaye kommer så när igenom vid ett par tillfällen, Stoke behöver hålla ihop försvaret och vara vaksamma på löpningarna. Det är nog inte alldeles omöjligt att det lite långsamma och stillastående Stokeförsvaret kommer att orsaka flera straffsituationer under den här matchen. Försvaret känns inte alls tryggt med en osäker Haugaard och en fortfarande ringrostig Shawcross.

Imbula fortsätter att spela svagt. Efter att ha visat upp ett starkt spelsinne i sina första insatser har hans form och intresse bara dvalat. Nu går det långsamt, han är slarvig och och verkar inte särskilt intresserad. Han spelar med handskar fast det är 24 grader i London. Han kanske helt enkelt är lite frusen bara.

En första halvlek som inte kommer gå till fotbollshistorien, men Stoke leder med ett mål och det gör att halvleken ändå får godkänt. Arnautovic Stokes bästa spelare så här långt.

Andra halvlek

Ja, det var ju inte den start som Stoke behövde i andra halvlek. Crystal Palace kvitterar i första minuten genom Gayle. Första målet han gjort på hemmaplan sedan januari 2015 och det kommer naturligtvis mot Stoke. Svagt av Stokeförsvaret och Whelan som verkade vara kvar i omklädningsrummet.

Efter drygt fem minuter får Stoke ett bra frisparksläge till vänster om straffområdet efter att Adam fällts. Arnautovic slår till – och bollen hamnar högt högt över. Få se om Stoke har intresse av att försöka vinna den här matchen eller om de backar tillbaka och börjar blicka framåt mot säsongsavslutningen. Hemmafansen trycker på bra och Palace verkar hungriga. Och i 57 minuten är de nära att ta ledningem. Gayle skarvar in bollen till Puncheon som lyfter bollen över. I anfallet efter får de en ännu bättre chans efter att ett bra inlägg där Wickham nickar i stolpen. Stoke har för tillfället ingenting av spelet och Hughes borde göra ett par byten för att försöka förändra matchbilden.

Hörde Hughes mig? Han tar genast in Stephen Ireland och Jon Walters istället för Shaqiri och Adam. Bojan blir kvar på bänken. Genast efter bytet får Stoke en hörna som Shawcross nickar över. Undrar om Stoke kommer att göra något mål på hörna i år?

Det blir istället Crystal Palace som övertar ledningen efter att Gayle satt en frispark i mål från en bra bit utanför straffområdet. Där borde Haugaard ha varit betydligt bättre med på noterna då bollen även om den skruvas över muren sitter ganska mitt i målet. Han har tyvärr visat sig vara ett alltför svagt kort som ersättare för magnifika Butland. Målet trots det välförtjänt för Crystal Palace som kom ut till andra halvlek med en vilja att göra något. Och om de behåller ledningen är de helt klara för fortsatt spel i Premier League. Stokespelarna i sin tur hänger med huvudena och gör uppgivna gester med händerna när saker går dem emot. Undrar vad Hughes säger till spelarna i halvtidsvilan, det är inte första gången som Stoke tappar energin efter vilan.

Bojan kommer in med en lite dryg kvart kvar och han ersätter varnade Glenn Whelan. Det vore kul om Stoke kunde lyfta spelet och pressa Palace i slutet av matchen, kanske till och med skapa ett par målchanser. Men som halvleken sett ut är det nog för mycket begärt. Att Stoke inte är på hugget märks tydligt när tre spelare fastnar i en offsidefälla. Slött. De sista tio minuterna rullar plågsamt förbi, Walters och Arnautovic får faktiskt till ett par chanser men tar inte tillvara dem, och Stoke inkasserar ännu en förlust.