Aston Villa – Stoke 0-1

Efter förra veckans seger mot Bournemouth kommer en till viktig match för Stoke. Ska de bli kvar i botten eller ska de ta ett kliv till uppåt i tabellen. Även Aston Villa har precis som Stoke börjat dåligt och även för dem är det här en match där de kan visa att de är bättre än vad deras position i ligan visar på.

Stoke ställer upp med Wollscheid som mittback, något han förtjänar efter det han visat upp på senaste tiden, Charlie Adam spelar på mitten istället för van Ginkel. Shaqiri är utanför truppen den här gången då han drog på sig en lårskada mot Bournemouth. Men som tur är ska skadan inte vara så allvarlig utan han borde vara tillbaka i spel till nästa match.

Första chansen i matchen går till Diouf redan efter tre minuter, han blir frispelad av Walters till höger i straffområdet, men en dålig första touch gör att en försvarare kan sträcka ut och avvärja skottet ut till en hörna. Men en bra öppning av Stoke som dominerar. Och återigen en bra start av Arnautovic. Mycket av Stokes kreativa spel går via honom. Glädjande är också att samspelet mellan Arnautovic och Bojan fungerar bra.

I 18 minuten är Charlie Adam så när att återigen sätta bollen från egna planhalvan! Men målvakten får fingrarna på bollen i sista stund och tippar ut den till hörna.

Spelet jämnar ut sig efter hand, men Stoke är det bättre laget. Stokes försvar som har varit en huvudvärk under en längre tid ser stabilt ut under den första halvtimmen. Aston Villa får till en del halvchanser som dock Stokes försvar ganska enkelt kan reda ut.

Efter 35 minuter samspelar Arnautovic och Bojan lysande och Arnautovic slår in den i mål! Men det blir avblåst för offside. Tveksam avblåsning, där borde det varit Stokeledning.

En bra första halvlek av Stoke. Stabilt bakåt. Kreativt framåt. Men Stoke borde haft med sig en ledning in i andra halvlek med tanke på spelövertaget.

Andra halvlek

Aston Villa lyfter upp sitt spel i början på andra halvlek, de är mer på hugget, vinner fler andrabollar. Samtidigt ger det mer utrymme för Stoke att få till snabba omställningar. Matchen står och väger. Ett mål skulle troligen räcka långt då självförtroendet inte är på topp hos något av lagen.

Och i 54 minuten är det Stoke som bryter dödläget! Glen Johnson ser en gigantisk lucka mellan Villas mittbackar och kan spela fram Arnautovic som gör en snygg löpning och kommer fri och rullar in den stolpe in. 1-0 Stoke! Ett snyggt mål och bra uppfattat av Johnson att se löpningen av Marko.

I minuten efter får Villa en jättechans att kvittera att när de får ett fritt nickläge. Som tur är blir avslutningen dålig och bollen går en bit utanför. Villa kommer försöka att pressa och kvittera, vilket kommer skapa bra tillfällen för Stoke att kontra. Men det finns också en risk att Stoke åter tappar spelet och initiativet helt och blir passiva. Att backa hem in  straffområdet har straffat sig ett par gånger redan under säsongen.

Afellay kommer in istället för Bojan i den 57 minuten, det är skönt att se att Bojan blir bättre och bättre. Han gjorde en stabil första halvlek, men tappade en del i andra.  Efter bytet faller Stoke tillbaka oroväckande långt bak i backlinjen. Något som känns onödigt, precis som det känts i varje match när det här har hänt under säsongen. Hughes en stor skuld i det här. Hans byten har oftare förvärrat än förbättrat spelet hos Stoke och han måste banka in i spelarna att hålla uppe spelet i 90 minuter.

Stoke är klart nervösa. Det uppstår vid flera tillfällen panik och missförstånd i backlinjen. Mot ett Aston Villa i kris och med ett mål i ryggen borde Stoke kunna stänga och styra matchen. Istället blir det nervösa sista 20 minuter. I 70 minuten går en småskadad Arnautovic ut och Marco van Ginkel kommer in.Vilket innebåt att den kreativa kraften som Stoke hade under första halvleken med Bojan och Arnautovic nu är utbytta. Van Ginkel är inte dålig, men han har inte visat prov på att kunna dominera mittfältet. Han borde kunna hålla i bollen, styra spelet. Vara en auktoritet. Av det har vi inte sett av honom än.

Aston Villa pressar, men i omställningarna får Stoke gott om ytor. Tyvärr saknas den sista avgörande passningen. Afellay är nära. Diouf är nära. Men det vill sig inte. Aston Villa fortsätet att skapa halvchanser, de avslöjar stundtals obarmhärtigt långsamheten i Stokeförsvaret. När väl bollen kommer upp till anfallet lyckas de inte hålla i bollen eller ordna upp spelet. Jon Walters har ingen bra dag och ännu värre blir hans facit när han gör några horribla bakåtpassningar från anfallsposition ned till Villaspelare en bra bit upp på Stokes planhalva.. Det är bara att hoppas på att Aston Villas anfallare fortsätter ha en dålig dag.

En väldigt trött och som det ser ut som skadad Diouf går ut i 84 och byts ut mot Joselu. Stoke backar hem in i eget straffområde de sista fem. Känns som om de mest blundar och hoppas att resultatet står sig. Kom igen Stoke! Håll i det här och gör det med lite värdighet!

Domaren lägger till fem minuter. Stoke slår ifrån sig. I sista minuten får Aston Villa en hörna som de sumpar och Stoke kan i lugn och ro kontra och ordna en frispark långt upp på offensiv planhalva. Signalen går och det är tre nya välbehövliga poäng.

Sammanfattningsvis

Spelmässigt gjorde Stoke en bra första halvlek. Bra samspel mellan Bojan och Arnautovic. Walters hade inte en av sina bästa matcher och när Shaqiri är tillbaka får Walters svårt att ta en plats i laget. Försvaret börjar sätta sig. Pieters och Johnson är på kanterna är klara, troligen Wollscheid också. Och nu kommer Shawcross förhoppningsvis ganska snart tillbaka och då kan backlinjen gå från ett orosmoment till en styrka för laget. På mittfältet behöver van Ginkel ta för sig lite mer, men läget är ändå ganska stabilt där den hårt arbetande Whelan är gjuten. Sedan kan van Ginkel, Afellay, Adam och Ireland få tampas om den sista platsen.

Nu blir det landslagsvila, vilket kan vara bra för Stoke. Med två raka segrar i ligan och med första nollan bakåt är läget inte längre lika dåligt som det var för bara ett par matcher sedan. Och med rätt inställning och lite mer tur kan det mycket väl bli två segrar till mot Swansea och Watford.